Kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega- 6 należą do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (LC-PUFA). Głównym przedstawicielem kwasów omega – 3 jest kwas alfa – linolenowy (ALA), kwas dokoheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentanowy (EPA).
Istnieje duże prawdopodobieństwo, że kwasy omega – 3 odgrywają znaczącą rolę w zapobieganiu i leczeniu:
– chorób układu krążenia m.in. nadciśnienia, choroby wieńcowej
– cukrzycy i nowotworów
– chorób zapalnych i autoimmunologicznych m. in Hashimoto
Udowodniono również, że spożycie codziennie kwasów tłuszczowych omega – 3 wpływa bardzo pozytywnie na zdrowie i długowieczność. Kwasy te wykazują również korzystny wpływ u dzieci z ADHD i autyzmem, poprzez wspomaganie pracy układu nerwowego.
Niestety kwasów omega – 3 organizm nie jest w stanie syntetyzować, w związku z tym powinny być one dostarczone z dietą. Najlepszymi źródłami tych kwasów są:
– olej lniany
– nasiona, orzechy włoskie
– tłuste ryby oraz owoce morza
– soja
– warzywa o ciemnozielonym zabarwieniu
Optymalny poziom spożycia kwasów EPA i DHA powinien wynosić około 1 g dziennie u osób zdrowych. A u osób z podwyższonym ryzykiem chorób ok, 1,5 g dziennie. W związku z tym należy zwracać uwagę na obecność tych dobroczynnych kwasów w zdrowej diecie.