Pyszne kotleciki z soczewicy smakują doskonale w wersji na ciepło lub na zimno. W połączeniu z sałatką typu greckiego stanowią pyszny obiad.
Kotleciki z soczewicy
Składniki:
- Bułka tarta 50 g
- Cebula 100 g
- Czosnek 5 g
- Marchew 45 g
- Olej rzepakowy 1 łyżka
- Przyprawy – papryka chili, pieprz, sól
- Soczewica czerwona 90 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Soczewicę płuczę, zalewam 1,5 szklanką wody i gotuję, aż będzie miękka. Uwaga kipi !!! Pod koniec gotowania dodaję odrobinę soli. Jeśli pozostało cokolwiek wody, soczewica nie wchłonęła jej, należy ją odlać. Jeżeli nie zostanie odlana to masa na kotleciki będzie za rzadka.
Cebulę, czosnek i marchewkę obieram. Cebulę i czosnek kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę oleju. Wrzucam cebulę i czosnek. Smażę na małym ogniu. W tym czasie marchewkę ścieram na tarce. Dodaję do smażących się warzyw. Od czasu do czasu mieszam. Smażę, aż warzywa zmiękną. Następnie rozdrabniam całość blenderem.
Wszystkie składniki łączę ze sobą. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodaje bułkę tartą, aż kotlety będą ładnie się formować. Formuję niewielkie kotleciki, obtaczam w bułce tartej i smażę z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Sałatka typu greckiego
Składniki:
- Cebula czerwona lub biała 0,5 szt
- Ogórek zielony 0,5 szt.
- Oliwa z oliwek 10 ml
- Papryka czerwona 0,5 szt.
- Pomidor 1 szt.
- Przyprawy – pieprz czarny
- Ser feta 100 g
- Sałata lodowa 50 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa umyj, pokrój wedle uznania. Dodaj sałatę, ser feta. Na koniec dodaj pieprz oraz polej oliwą.