Odpowiednie zaplanowanie posiłków przed, w trakcie i po treningu ma ogromny wpływ na efektywność wykonywanych ćwiczeń, wydolność , wytrzymałość organizmu i regenerację mięśni.

Na 3 godziny przed planowanym wysiłkiem powinniśmy spożywać posiłek bogaty w białko, tłuszcze i węglowodany w ilości 2,5 g/ kg masy ciała. Zapobiega to spalaniu białka i masy mięśniowej podczas treningu.

W trakcie trwania treningu należy pamiętać o piciu wody mineralnej.  Jeśli aktywność trwa dłużej niż 60 minut należy zadbać o spożyciu łatwo przyswajalnych węglowodanów, które w szybki sposób uzupełnią niedobory glukozy w organizmie w trakcie treningu. Zaleca się 30-60 g cukrów na godzinę intensywnych ćwiczeń.

Po treningu należy wprowadzić posiłki bogate w białko i węglowodany o wysokim Indeksie Glikemicznym. Dostarczenie białka zmniejsza ryzyko uszkodzenia włókien mięśniowych i zmniejsza ich ból. Z kolei węglowodany umożliwiają odbudowę glikogenu i wspierają układ immunologiczny.