Przepyszna, sezonowa potrawa. Bardzo szybka w przygotowaniu. W sam raz na jesienny obiad.
Co będzie potrzebne (przepis na 4 porcje):
– gulasz z indyka (u mnie zakupiony w LIDLU już pokrojony) – 800 g
– mała dynia
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– cebula – 1 duża
– czosnek – 5 ząbków (uwielbiam czosnek, więc dałam więcej)
– mleczko kokosowe w puszcze
– przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól
– makaron szpinakowy (np. kupiony w LIDLU)
Sposób przygotowania:
1. Kroimy dynię na pół, wyjmujemy pestki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180stC) z termoobiegiem na 10 minut (żeby zmiękła skórka i można było ją łatwo obrać)
2. W tym czasie kroimy cebulkę, wyciskamy czosnek i podsmażamy na oliwie z oliwek
3. Następnie dodajemy mięso i też lekko posmażamy
4. Wyjmujemy dynię z piekarnika, obieramy skórkę nożem. Następnie kroimy dynię i dodajemy do mięsa.
5. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie
6. Na koniec można wyjąć mięso i zblendować sos, żeby był bardziej kremowy (ale nie jest to konieczne)
7. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i podawać z gulaszem