Przepyszna, sezonowa potrawa. Bardzo szybka w przygotowaniu. W sam raz na jesienny obiad.
Co będzie potrzebne (przepis na 4 porcje):
– gulasz z indyka (u mnie zakupiony w LIDLU już pokrojony) – 800 g
– mała dynia
– oliwa z oliwek (1 łyżka)
– cebula – 1 duża
– czosnek – 5 ząbków (uwielbiam czosnek, więc dałam więcej)
– mleczko kokosowe w puszcze
– przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, sól
– makaron szpinakowy (np. kupiony w LIDLU)

Sposób przygotowania:
1. Kroimy dynię na pół, wyjmujemy pestki i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180stC) z termoobiegiem na 10 minut (żeby zmiękła skórka i można było ją łatwo obrać)
2. W tym czasie kroimy cebulkę, wyciskamy czosnek i podsmażamy na oliwie z oliwek
3. Następnie dodajemy mięso i też lekko posmażamy
4. Wyjmujemy dynię z piekarnika, obieramy skórkę nożem. Następnie kroimy dynię i dodajemy do mięsa.
5. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie
6. Na koniec można wyjąć mięso i zblendować sos, żeby był bardziej kremowy (ale nie jest to konieczne)
7. Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i podawać z gulaszem

Proszę czekać...

Zapisz się do naszego newslettera

Chcesz otrzymywać powiadomienia o opublikowaniu naszego artykułu? Wpisz swój adres e-mail i imię poniżej, aby dowiedzieć się pierwszy.
Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych na potrzeby wysłania ofert reklamowych za pomocą newsletteru. Podanie adresu e-mail jest dobrowolne, ale niezbędne do otrzymywania newsletteru. Zostałem poinformowany, że przysługuje mi prawo dostępu do swoich danych, możliwości ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania. Administratorem danych serwisu www.dietetykzyrardow.pl jest Poradnia Dietetyczna Żyrardów mgr inż. Dominika Żakowska z siedzibą w Żyrardowie ul. 1-go Maja 41 lok. 50
ZAPISZ SIĘ DO NEWSLETTERA