Ostatnio wszędzie spotykamy się z różnymi informacjami na temat jak schudnąć. Rano w telewizji śniadaniowej dowiadujemy się, że najlepszy
na odchudzanie jest detoks sokowy. Jedziemy do pracy na mediach społecznościowych wysportowani trenerzy personalni narzucają dietę białkowo-
tłuszczową. Przyjeżdżamy do pracy, a tutaj mnóstwo znajomych spaceruje z pudełeczkami od cateringu dietetycznego.
Koleżanka w przerwie na lunch chwali się, że schudłą 2 kg spożywając tylko ananasy.
Boli Cię już głowa od tak sprzecznych informacji?
Niedziwne, wiedza odnośnie różnych sposobów żywienia jest po pierwsze bardzo różnorodna, podatna na modę, a tak naprawdę najważniejsze to
powinna być ona dobrana do nas. Niestety, często wychodzimy z założenia, że jak koleżance/koledze pomogła to dla nas również będzie dobra bo mam np. podobną ilość kg do redukcji. Niestety jest to błędne myślenie, które często doprowadza do efektów jo-jo
A więc jak rozpocząć dietę? Najlepsza będzie konsultacja ze specjalistą. A więc od czego zacząć?
Przede wszystkim najważniejsze są badania. Przed wizytą u dietetyka warto zrobić badania tj. morfologia, glukoza, insulina, TSH, ferrytyna, poziom witaminy D3.
Następnie należy umówić się na konsultację dietetyczną, na której szczegółowo omówione zostaną Twoje wyniki badań, Twój sposób żywienia, omówione błędy żywieniowe.
Bardzo ważne jest badanie składu ciała, a więc jaką ilość mamy tkanki tłuszczowej, mięśniowej , tłuszcz wisceralny. Wyniki tych pomiarów są też pewną formą diagnostyki chorób metabolicznych. Często też stosując diety redukujące nie wiemy z czego chudniemy, a okazuje się, że spada nam tkanka mięśniowa, a nie tłuszczowa, a to niestety jest błędny sposób redukcji.
Wspólnie z dietetykiem na podstawie wywiadu, preferencji ustalane są założenia do indywidualnego planu dietetycznego.
Po kilku dniach możemy rozpocząć dietę skrojoną na miarę do nas, do naszych wyników badań, do naszego sposobu funkcjonowania, pracy, preferencji, czasu.
Dietę powinniśmy traktować jak lekarstwo. Powinna ona być dobrana do nas, powinna być racjonalna i prawidłowo zbilansowana.